פונדקאות
המסע להבאת ילדים לעולם, בסיוע צד שלישי וטכנולוגיות פריון, הוא מורכב, מסעיר ומופלא. יש בו לא מעט סימני שאלה, דילמות, החלטות וביורוקרטיה משפטית ורישומית. מאיפה מתחילים? איך לסנן את שפע המידע שמגיע מכל עבר, שבחלקו מוטה ולא אמין? על מה בכלל אפשר לנהל משא ומתן? מה חשוב לדעת לאורך הדרך? כיצד מבצעים נכון את הרישום בחו”ל? וכשחוזרים בשעה טובה עם הקטנטנים הביתה, איך מאזרחים אותם ומבטיחים את יחסי ההורות במהירות האפשרית?
נכון לימים אלה, יחידנים, יחידניות וזוגות חד מיניים אינם יכולים לבצע הליך פונדקאות בתחומי מדינת ישראל. ניסיוננו הרב בתחום, כמי שטיפלו עוד בהליכי הפונדקאות הראשונים של ישראלים בחו”ל ובמאות הליכים כאלה מאז, מאפשר לנו ללוות את הפונים למסע בדיוק, במקצועיות וברגישות הנחוצים.
אנחנו מסייעות ללקוחותינו בבחירת ספקי השירותים (מרפאות, סוכנויות, עורכי דין בחו”ל ועוד), בבחינת טיבם והערך המוסף של כל אחד מהם לטובת המסלול ולצרכיו הפרטניים של הלקוח, ובקשירת החוזה המשפטי עמם. בהמשך, אנו מלוות את התהליך לכל אורכו, עד להסדרת מעמדם בארץ של הרכים הנולדים, ומטפלות בכל ההיבטים המשפטיים והאדמיניסטרטיביים – הן מול עורך הדין המייצג בארה”ב או בקנדה והן מול הרשויות בישראל. בדרך זו סייע משרדנו להביא לעולם קרוב ל-400 תינוקות, ואנו גאות ומתרגשות עם כל ילוד חדש ומשפחה חדשה שעזרנו להקים.
העבודה מול הגורמים השונים בתהליך, ובפרט מול סוכנות הפונדקאות וכן בכל הנוגע לקשירת החוזה עם הפונדקאית עצמה, היא מורכבת ורגישה. אין זו התמקחות כלכלית או חומרית – ככלות הכל, שלומה, תחושותיה החיוביות ושביעות רצונה הכללית של הפונדקאית מהתהליך הם אינטרס ראשון במעלה גם עבור ההורים המיועדים. ובכל זאת, עלולות לצוץ במורד הדרך סוגיות שלאדם ללא ניסיון רב בתחום קשה לצפות בשלב ההסכמי, ושחשוב להתייחס אליהן בחוזה.
כדי לשמר את היחסים הטובים וכן לדאוג מראש למענה מיטבי גם לבלתי צפוי, חשוב להותיר את העבודה הפורמלית בידי עורכי דין בקיאים ומנוסים. למשרדנו ניסיון עשיר, היכרות עם מאות חוזים שערכנו ושערכו אחרים, ולימוד מתמיד של החוקים והפרוצדורות הרפואיות והביטוחיות מעבר לים, המשתנים בתדירות גבוהה והשונים מאוד ממדינה למדינה (גם בתוך ארה”ב).
הורות ואימוץ
הורות אינה בהכרח נגזרת ביולוגית. במקרים שהיא אכן אינה כזאת, יש כמה הליכים משפטיים ואדמיניסטרטיביים שחיוני להסדיר. משרדנו מתמחה בהסדרת הורות על כל גווניה:
- הכרה בהורות גנטית (קביעת אבהות / אימהות / אחאות / סבאות);
- איזרוח של ילדי פונדקאות מכוח הכרה בהורות גנטית;
- הכרה בהורות שאינה גנטית באמצעות צווי הורות או אימוץ.
עד היום טיפל משרדנו במאות תיקים הנוגעים להסדרת ההורות על שלל גווניה. אנו בקיאות בכל הכרוך בניהול תיקים רגישים מסוג זה, וערוכות בצורה האופטימלית לעבודה מול הגורמים הרלוונטיים מטעם המדינה: הפרקליטות, היועץ המשפטי לממשלה, משרד הרווחה, השירות למען הילד, מעבדות סיווג רקמות, משרד הפנים, משרד החוץ והקונסוליות השונות.
הסכמי משפחה
דווקא כשהכל זורם על מי מנוחות, ולא כאשר הזמן דוחק או חלילה כשכבר מאוחר, מומלץ מאוד להסדיר את מודל הזוגיות, את היחסים הכלכליים בין הצדדים ואת יחסי ההורות העתידיים. עורכות הדין ממשרדנו בקיאות בעריכת כל ההסכמים במסגרת המשפחה:
- הסכם ממון / הסכם חיים משותפים / הסכם זוגיות;
- הסכם הורות משותפת בין שניים שאינם בני זוג המתכוונים לגדל במשותף ילד;
- הסכם הורות בין בני זוג (לרוב מקרב הקהילה הלהט”ב) המתכננים לגדל יחד ילד כאשר לאחד מהם לא יהיה קשר גנטי אליו.
המטרה בעריכת ההסכמים הללו, אולי בדומה ל”הסכם מייסדים” בהקמת שותפות עסקית, היא בראש ובראשונה למסד את הקשר בין בני הזוג לחיים או השותפים להורות, ולתכנן את מסגרת התא המשפחתי או משק הבית המשותף.
אנו מנהלות את כל שלבי הכנת ההסכם לא רק מתוך ראייה צרה של פירוד או סכסוך כתרחיש אפשרי. תכנון הסכמי מראש מאפשר דיאלוג פתוח ודיון פורה כאשר כל הקלפים על השולחן, וזאת בנקודת זמן שבה הרצון להגיע להבנות הוא מירבי.
לאחר שערכנו מאות הסכמי משפחה מסוגים שונים ונוכחנו לראות גם את יישומם בשטח, יש לנו יכולת לזהות מראש נקודות תורפה וחשיפה פוטנציאלית לסיכונים אפשריים, ולבנות את הפתרונות האופטימליים גם עבורכם.
כל עורכות הדין במשרד הן מגשרות מוסמכות, אשר יכולות לסייע בהגעה להסכמות בדרך טובה, מועילה ובונה.
צוואות
כחלק מהתכנון העתידי, אנו עורכות במשרדנו צוואות ליחידים וכן צוואות הדדיות.
גם בתחום זה ניסיוננו הרב בעריכת צוואות מסוגים שונים ובנסיבות חיים שונות ומורכבות מאפשר לנו לצפות מראש סיטואציות שעשויות להתעורר כתוצאה מניסוח של הוראות מסוימות בצוואה – ולייצר את הפתרון המיטבי להן מראש, לטובת היורשים העתידיים ולשם מניעת מחלוקות ביניהם, כאשר רצונו של המצווה עומד בראש ומתוך מטרה להגן על היקרים והקרובים לו ביותר.
בצוואות ניתן להסדיר את חלוקת רכושו של המוריש, את הטיפול בילדיו ואת ניהול רכושם עד לבגרותם ויכולתם לנהל את הונם בכוחות עצמם. ניתן לכלול גם הוראות בעניין הסדרי הקבורה (או האלטרנטיבות לקבורה), ובמקרים מסוימים, בהינתן עוברים מוקפאים או תהליך פריון שהחל, אף לבקש מהמשפחה הקרובה להבטיח את המשך השושלת הגנטית של הנפטר.
ייפוי כח מתמשך
התיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מאפשר לאדם לערוך ולהפקיד מראש בידי אחר או אחרים ייפוי כוח מיוחד, ובו הוראות בעניינים אישיים ורפואיים כמו גם בענייני רכוש. זאת כדי שבהיעדר יכולת לפעול או לקבל החלטות בכוחות עצמו, יוכלו מיופי הכוח לפעול מטעמו על פי הנחיותיו המוקדמות.
המדובר במהפכה של ממש, מכיוון שעד לתיקון לחוק היו עניינים אלו שמורים לבתי משפט בלבד במסגרת קביעת אפוטרופסות. עריכת ייפוי הכח המתמשך מעבירה את השליטה בעניינים אלה לידי האדם עצמו, שיכול ומוזמן לתכנן את עתידו מראש.
כל עורכות הדין ממשרדנו קיבלו את ההכשרה הדרושה לעריכת ייפוי כח מתמשך ונמנות על הרשימה של המוסמכים לערוך אותו.