פונדקאות בארצות הברית היא תהליך מורכב ומרגש, המאפשר להורים מיועדים להגשים את חלומם להורות. במאמר זה נסקור את השלבים המרכזיים בתהליך, נענה על שאלות נפוצות ונבחן את היתרונות והאתגרים הכרוכים בפונדקאות בארה"ב.
מהי פונדקאות בארה"ב?
פונדקאות היא הסדר שבו אישה, הפונדקאית, נושאת ברחמה עובר עבור הורים מיועדים, כאשר לה עצמה אין קשר גנטי לעובר (שנוצר מזרע/ ביציות של ההורים המיועדים, או בשילוב של תרומת ביציות), ומיד עם הלידה הילד עובר לידי ההורים המיועדים. בארצות הברית תהליכי הפונדקאות מוסדרים ברמה המדינתית, כאשר החוקים משתנים בין המדינות השונות.
מהם היתרונות בפונדקאות בארה"ב?
- חוקיות והסדרה משפטית: בארה"ב קיימת מסגרת משפטית מבוססת שמגנה על זכויות ההורים המיועדים והפונדקאיות. הורים מיועדים מהקהילה הלהט"בית נהנים גם מהעובדה שמסגרות הפונדקאות בארצות הברית אינן מצריכות מהם להסתיר או להצניע את זוגיותם, ומאפשרות הכרה ורישום של שני בני הזוג כהורים בתעודת הלידה של הילד.
- גישה לטיפולים רפואיים מתקדמים: מרפאות הפריון בארה"ב מצוידות בטכנולוגיות המתקדמות ביותר, המבטיחות סיכויי הצלחה גבוהים.
- מידע מלא ומפורט: המידע שמתקבל על תורמות הביצית ועל הפונדקאיות המועמדות בארה"ב הוא נרחב ומאומת, ומאפשר להורים המיועדים לבחור על סמך נתונים מהימנים.
- הקפדה על תהליכים אתיים: חשובה במיוחד עבור הורים מיועדים שדואגים לכך שאת הילד שלהם תישא פונדקאית שהגיעה לתהליך מתוך רצון חופשי ולא מתוך אילוצים או הכרח המציאות. בארה"ב הפונדקאית נמצאת במינימום לחץ ונהנית ממעטפת תומכת מירבית לאורך כל התהליך.
- אפשרות לבחור את מין הילוד: חלק מהמסלול המקובל בארה"ב לתהליך IVF, בייחוד במסגרת תהליכי פונדקאות, הוא ביצוע בדיקה גנטית / כרומוזומלית לעוברים – בדיקת PGTA. כחלק מהבדיקה, ניתן לדעת את מין העוברים שנוצרו ולבחור להשתמש בעוברים מהמין המתאים יותר בהתאם להשקפת עולמם של ההורים המיועדים. לעומת עמים רבים בעולם, אולי יהיה מפתיע לשמוע שחלק ניכר מאוד מההורים המיועדים הישראלים מעדיפים להביא לעולם דווקא בנות!
מהי עלות הליך הפונדקאות בארה"ב?
בתהליך פונדקאות ארה"ב המחיר הכולל ינוע לרוב בין כ- 130,000 ל-200,000 דולר. אחד המרכיבים היקרים הוא שלב יצירת העוברים, בייחוד בעזרת תרומת ביציות. יחד עם זאת, חשוב להבין שהסטנדרט הנפוץ בתהליכי יצירת עוברים בפונדקאות בארה"ב הוא לקבל מחזור שאיבה שלם מתורמת הביציות, שלרוב ינוע בין 15-30 ביציות. נתון זה חשוב במיוחד כאשר מדובר בהורים מיועדים מאותו המין שיכולים לחלק את הביציות ביניהם כך שיופרו בזרע של כל אחד מהם, לטובת תכנון הולדה של מספר ילדים, שיהיו קשורים ביניהם גנטית דרך אותה תורמת ביציות – התנהלות שבדרך כלל אינה מתקיימת במדינות אחרות חוץ מארצות הברית.
גורמים נוספים שמשפיעים על העלות המצטברת של התהליך הם שכר הסוכנות, הפיצויים והתשלומים לפונדקאית, עלויות רפואיות לרבות העלויות וההשתתפות העצמית בביטוחים השונים והעלויות המשפטיות.
מהם השלבים בתהליך הפונדקאות בארה"ב?
- בחירת סוכנות פונדקאות: הסוכנות מסייעת באיתור פונדקאיות, וידוא סדרת בדיקות ראשוניות באמצעות אנשי מקצוע, יצירת חיבור בין פונדקאיות להורים מיועדים בהתאם להגדרות שכל אחד מהם קבע (בארה"ב הפונדקאית בוחרת את ההורים המיועדים שהיא מוכנה לעבור איתם את התהליך, ולא רק ההורים בוחרים את הפונדקאית!), ניהול הממשקים מול הרופאים, מומחי הביטוח, עורכי הדין, מנהל הנאמנות, וליווי התהליך לכל אורכו. טיב הליווי לאורך תהליך ההתאמה והבדיקות, במהלך ההריון ובתרחישים השונים שעלולים להתרחש משתנה מאוד בין הסוכנויות בארצות הברית.
- בחירת מרפאת IVF: המרפאה אחראית על ביצוע הבדיקות המקדימות להורים המיועדים ולפונדקאית, על יצירת העוברים ובהמשך גם על יצירת ההריון אצל הפונדקאית. מרפאות פוריות אמריקאיות נבדלות ביניהן לא רק במיקום הגאוגרפי ברחבי ארה"ב, בעלויות ובסטטיסטיקות של הצלחה – אלא גם ברמת הקפדתן על תהליכים, נוקשות של קריטריונים, חבילות גאראנטי ("מסלולים בטוחים"), קלות ורציפות התקשורת עם הרופא האחראי ועם הצוות שלו, ועוד.
- בחירת תורמת ביציות (במידת הצורך): מתוך מאגר של מרפאת הפריון או שפע של מאגרים חיצוניים שמציעים מאות רבות של פרופילים.
- הפריה חוץ-גופית :(IVF) יצירת עוברים במעבדה לטובת שימוש עתידי בהם, להעברה לרחם הפונדקאית.
- מאץ' match עם פונדקאית: כשיגיע תורכם ברשימת ההמתנה, הסוכנות תציג בפניכם פרופיל/ים ובהם נתונים רבים על הפונדקאית המועמדת. אם נתוניה של הפונדקאית יצרו אצל ההורים המיועדים הרגשה של חיבור פוטנציאלי – הפרופיל שלהם יועבר לעיונה. אם גם הפרופיל של ההורים המיועדים ימצא חן בעיני הפונדקאית, תיקבע שיחת היכרות משותפת – ורק בשלב זה תתקבל ההחלטה האם יוצאים למסע פונדקאות משותף, בהתחשב כמובן גם בעמדתה של הפונדקאית, שבארה"ב יש לה זכות מלאה לסרב.
- אישור רפואי לפונדקאית ועריכת הסכם פונדקאות: הפונדקאית הנבחרת תידרש לעבור אישור סופי ממרפאת הפריון שלכם על סמך בדיקות קפדניות. בהמשך לכך ייערך משא ומתן לחתימת הסכם פונדקאות מקיף. בארצות הברית מדובר על מסמך מפורט של עשרות עמודים שמתנהל עליו דיון להתאמות אישיות לצדדים, כאשר ההורים המיועדים מיוצגים ע"י עורך דין מקומי, וגם הפונדקאית מיוצגת ע"י עורך דין משלה.
- הפקדת כספים לנאמנות: עם חתימת הסכם הפונדקאות, על ההורים המיועדים להפקיד לנאמנות את מלוא התשלום המוסכם לפונדקאית והסכומים הנוספים לכיסוי הוצאותיה הצפויות בתהליך. הפונדקאית תקבל תשלומים והחזרים מתוך החשבון בהתאם להתקדמות התהליך ולהסכם שנחתם בין הצדדים.
- יצירת הריון, מעקב הריון ולידה: מרגע שנוצר היריון, יבוצע פיקוח רפואי צמוד עד הלידה. הפיקוח הרפואי כולל בדיקות מעקב שוטפות, ניהול קשר אישי בין ההורים המיועדים לבין הפונדקאית וליווי התהליך ע"י נציג של הסוכנות. עם התקרב מועד הלידה, ייערך תיאום מראש של לידת הפונדקאות מול בית החולים המיועד ללידה שנמצא באיזור מגוריה של הפונדקאית. אנו ממליצות להורים המיועדים להגיע לארצות הברית כשבוע-שבועיים לפני מועד הלידה המשוער.
- הסדרת מעמד משפטי: ניהול הליך משפטי שינתק את הזיקה ההורית של הפונדקאית ויקבע את ההורות של ההורים המיועדים. בהתאם לפסק הדין האמריקאי תונפק לילד תעודת לידה עם שמות ההורים המיועדים, על פיה ניתן יהיה להוציא לו דרכון אמריקאי, ובאמצעות דרכון זה ניתן יהיה לצאת מארה"ב ולשוב לישראל.
מהם האתגרים בפונדקאות בארה"ב?
- עלויות גבוהות: התהליך כרוך בהוצאות משמעותיות, שגבוהות בהשוואה להליכים במדינות אחרות, ויש להיערך לכך כלכלית.
- ריבוי גורמים: בארה"ב קיים מבחר עצום של מאות סוכנויות פונדקאות ועשרות רבות של מרפאות פריון. הורים מיועדים שאינם מלווים על ידי גורם מקצועי ובעל ניסיון, עלולים ללכת לאיבוד בתוך ים המידע ובסופו של דבר לבחור בגורמים שמשרתים פחות את מטרותיהם.
- מורכבות משפטית: יש להקפיד על הסכמים משפטיים מדויקים מול כל הגופים הרלוונטיים ולהבין את הניואנסים המשפטיים במדינת מגוריה של הפונדקאית המיועדת. כאמור, קיימים הבדלים בין החוקים במדינות השונות בתוך ארה"ב הדורשים ייעוץ משפטי מקצועי והבנה של הדין המקומי, וכדאי להיעזר בעורכי דין המתמחים בתחום.
מהו משך הזמן הנדרש להשלמת הליך פונדקאות בארה"ב?
משך התהליך משתנה, אך בהרבה מהסוכנויות האמריקאיות הוותיקות, שמקפידות על איכות התהליך ומבצעות בדיקות מקדימות נרחבות (prescreening), זמן ההמתנה לפונדקאית מועמדת ינוע בין חצי שנה לשנה ואף יותר. לכך תוסיפו מספר חודשים של הכנות רפואיות, משפטיות ולוגיסטיות ועוד 9 חודשי הריון. כך שלרוב, כדאי להיערך לכך שייקח לכם לפחות שנה וחצי עד שתחבקו את ילדכם. כמובן כדאי לקחת בחשבון עיכובים אפשריים ולהיות מוכנים לגמישות בלוחות הזמנים.
מהן הזכויות המשפטיות של ההורים המיועדים בארה"ב?
במדינות רבות בארה"ב, ההורים המיועדים מוכרים כהורים החוקיים של הילד מרגע הלידה. עם זאת, החוקים משתנים בין המדינות, ולכן חשוב להיוועץ בעורך דין המתמחה בפונדקאות כדי להבטיח את זכויותיכם. לצוות עורכות הדין במשרדנו ניסיון וידע רב בתחום: אחרי שליווינו במעורבות מקסימלית מאות רבות של תהליכי פונדקאות בארצות הברית מאז שנת 2006 ועד היום, ניהלנו בהצלחה לא מעט משברים והתמודדנו עם כל מהמורה שאפשר להעלות על הדעת – כיום אנו יודעות לא רק איך לפתור כל בעיה שעשויה להתעורר, אלא חשוב מכך: כיצד לזהות את הבעיות הפוטנציאליות מראש ולמנוע אותן.
כיצד מתנהל הקשר עם פונדקאית במהלך התהליך בארצות הברית?
הקשר עם הפונדקאית משתנה בהתאם להסכמות בין הצדדים. חלק מההורים המיועדים והפונדקאיות מעדיפים לקיים קשר קרוב ותכוף, בעוד אחרים פחות מעוניינים בתקשורת בתדירות גבוהה. עם זאת, גורמי המקצוע שמקיפים אתכם נדרשים לוודא מראש את תיאום הציפיות בנושא.
מהן האפשרויות להורים יחידניים או זוגות חד-מיניים בפונדקאות בארה"ב?
ארה"ב נחשבת לידידותית להורים יחידניים ולזוגות חד-מיניים ומדינות רבות מאפשרות להם לעבור הליכי פונדקאות. עם זאת, יש לבדוק את החוקים הספציפיים בכל מדינה.
סיכום
פונדקאות בארה"ב מציעה להורים מיועדים מסלול מוסדר ובטוח להגשמת חלום ההורות. כיוון שמדובר בתהליך שדורש היערכות כלכלית, משפטית ורגשית, כדאי מאוד לצאת לדרך כשאתם מלווים בגורמי מקצוע מנוסים ובעלי ידע, שיידעו לכוון אתכם לנתיב שמתאים לכם.
מוזמנות ומוזמנים לפנות אלינו לקבלת מידע פרטני שמותאם לנסיבותיכם. נשמח ללוות גם את התהליך שלכם להרחבת המשפחה בפונדקאות בארה"ב, כפי שעשינו בהצלחה עבור מאות משפחות בעשרים השנים האחרונות.