מבט השוואתי על הליכי פונדקאות בארץ ובעולם

פונדקאות היא מסע מורכב, אך יכולה להיות הדרך להגשמת חלום ההורות עבור אנשים רבים. הבחירה היכן וכיצד לבצע את ההליך עשויה להשפיע באופן משמעותי על תוצאותיו. קיימות אפשרויות שונות, בארץ ובעולם, אבל המציאות היא שלא כל האופציות פתוחות בפני כולם; במדינות מסוימות קיימות הגבלות חוקיות המונעות פונדקאות לזוגות חד-מיניים או ליחידים, בעוד שבמדינות אחרות העלויות הגבוהות יוצרות חסם כלכלי משמעותי. ההחלטה הסופית תלויה במכלול השיקולים האישיים, החוקיים והכלכליים וכאן ננסה לסקור את היתרונות והחסרונות של פונדקאות בישראל ומגוון מסלולים קיימים של פונדקאות בחו"ל, במדינות שונות, תוך התמקדות בדברים שחשוב לדעת לפני שמתחילים.  

פונדקאות בישראל 

ישראל היא המדינה הראשונה בעולם שחוקקה חוק מסודר בנושא הפונדקאות בשנת 1996.  

פונדקאות גאה בישראל 

עד לשנת 2022, פונדקאות בישראל הייתה מוגבלת לנשים יחידניות ולזוגות סטרייטים (נשואים או ידועים בציבור). בעקבות פסיקת בג"ץ בשנת 2022 הורחבה ההגדרה של "הורים מיועדים", וכיום גם זוגות חד-מיניים וגברים יחידנים יכולים להיכנס למסלול הפונדקאות בישראל. שינוי זה היווה מהפכה משמעותית בתחום הורות להט"בית, העניק שוויון זכויות לקהילה הגאה, ופתח את האפשרות עבור גברים לממש את חלום ההורות במסגרת החוקית בישראל. 

עיקרי ההליך המשפטי בישראל 

הליך הפונדקאות בישראל מתבצע תחת פיקוח הדוק וכולל מספר שלבים: 

  1. בדיקות מקדימותההורים המיועדים והפונדקאית עוברים בדיקות רפואיות, פסיכולוגיות וחברתיות. 
  2. אישור ועדת הפונדקאותועדה ממלכתית הכוללת רופאים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ונציגי ציבור. הוועדה בוחנת את התיק המוצג בפניה עם מלוא הנתונים על ההורים המיועדים ועל הפונדקאית ומוודאת עמידה בקריטריונים הרפואיים, האתיים והמשפטיים. 
  3. אישור הסכם הפונדקאותכל הסכם נערך בליווי של עורך דין פונדקאות לכל אחד מהצדדים, ואז נבחן לפרטי פרטים על ידי הוועדה ופעמים רבות עובר סבבים של תיקונים. ההסכם מסדיר את זכויותיהם וחובותיהם של ההורים המיועדים והפונדקאית, לרבות פיצוי כלכלי, כיסוי הוצאות רפואיות, מעקב הריון והיבטים משפטיים. 

לאחר הלידה, הליך רישום ההורות באמצעות צו הורות הוא פשוט ומוסדר בחוק, ומאפשר להורים המיועדים להירשם כהורים החוקיים של הילד בתוך זמן קצר לאחר הלידה. 

עלויות הליך הפונדקאות בישראל  

ההליך בישראל נחשב יקר בהשוואה למספר מדינות יעד אחרות, אך זול מארצות הברית. הפיצוי הבסיסי הממוצע לפונדקאית לא מנוסה, בקשר להריון יחיד, התייצב כבר מזה קרוב לעשור על כ-165,000 ש"ח, כשעליו מתווספות העלויות של החזרים נלווים על הוצאות רפואיות, ביטוחים, תמיכה פסיכולוגית, ליווי משפטי, "קופה קטנה" (בד"כ לא כל כך קטנה), כיסוי הוצאות מיוחדות ועוד. העלות הכוללת עשויה להשתנות בהתאם לנסיבות ההליך ולצרכים הספציפיים של הפונדקאית וההורים המיועדים, וכמובן גם בהתאם למשך ההליך ומספר ניסיונות הפקדת העוברים שנדרשו; העלות הכוללת תהיה גבוהה יותר אם ההורים המיועדים נדרשו גם לתרומת ביציות על מנת לייצר את העוברים שישמשו לתהליך. 

הקריטריונים המחמירים – יתרון ואתגר 

החוק קובע קריטריונים ברורים, מחמירים ונוקשים לגבי מי זכאי להיעזר בפונדקאית בישראל ומי יכולה להיות פונדקאית.  

הורים מיועדים: הקריטריונים המחמירים שנקבעו בחוק דורשים מהאמהות המיועדות להוכיח בעיות פוריות חמורות או סיכון רפואי משמעותי בהריון. נדרשת הוכחה רפואית ברורה ותיעוד מפורט של טיפולים כושלים או הריונות בעייתיים. נשים שאינן עומדות בקריטריונים הללו, גם אם הן מתמודדות עם קשיי פוריות, אינן יכולות להיכנס למסלול הפונדקאות בארץ. 

פונדקאיות: לפי החוק, גם הפונדקאיות כפופות לדרישות מחמירות: 

  • גיל הפונדקאית חייב להיות בין 22-38 בלבד (אישור הוועדה חייב להתקבל לפני שימלאו לה 39, ואין אפשרות לחרוג מכך). 
  • היסטוריה של הריונות ולידות תקינים ללא סיבוכים (כגון רעלת הריון, לידה מוקדמת או סוכרת הריונית). הועדה בוחנת גם את מצבן הרפואי הכללי של הפונדקאיות המועמדות, וגם דברים שיכולים להיראות שוליים עשויים להוות סיבה לפסילה. לעומת יעדי פונדקאות אחרים, שם הקריטריונים נקבעים ע"י המרפאות המטפלות כלומר לפי שיקול דעת רפואי משתנה בין הצוותים השונים של הקליניקות ולכן מועמדת שנפסלה במרפאה אחת עשויה להתקבל במרפאה אחרת בישראל חייב להינתן אישור מאותו צוות ספציפי שיושב בוועדה על פי החוק, והיא המחליטה הבלעדית. 
  • הגבלה על מספר הפעמים שנשים יכולות לעבור תהליך כפונדקאיות במהלך חייהןעד שתי לידות פונדקאות ועד שלושה תהליכים סה"כ (אם חלק מההליכים לא הובילו להריון ולידה ולא מוצו בהם כל 6 הניסיונות האפשריים). בנוסף, לא יתקבלו נשים שילדו יותר מ-4 פעמים, כולל הילדים שלהן עצמן. 

הקריטריונים מצמצמים באופן משמעותי את מספר הנשים שיכולות להיות פונדקאיות בישראל. נשים רבות אינן עומדות בדרישות הבריאותיות או במגבלות הגיל (המספרים שנבדקו העלו כי כרבע מהפונדקאיות שמגיעות לוועדה עושות זאת בשנה האחרונה האפשרית! כלומר מי שהתהליך שלה התארך או נדחה מסיבה כלשהי, עשויה לפספס את חלון הזמנים האפשרי).  

מכיון שמסלול החיים הישראלי הטיפוסי בגרות, צבא, טיול, לימודים, קריירה מוביל נשים רבות להפוך לאימהות רק בתחילת שנות ה-30 לחייהן, בעוד לא ניתן להיות פונדקאית כשהאישה עוד לא ילדה ילד עבור עצמה (ואף יש להמתין 12-18 חודשים מהלידה האחרונה עד לפנייה לוועדה), חלון הזמנים האפשרי הממוצע לתהליכי פונדקאות בישראל קצר בהרבה לעומת אצל נשים במדינות רבות אחרות בעולם, ומותיר רק קבוצה יחסית קטנה של נשים רלוונטיות. מסיבות אלה, בפריסה כלל ארצית, קורות פחות מ-100 לידות פונדקאות בשנה והמצב כמובן מחמיר בתקופות של אי-יציבות כמו מלחמות ואירועים ביטחוניים, כפי שכולנו חווינו בשנים האחרונות (ובייחוד הוספת האילוצים המקשים על נשים שמשפחותיהן שפונו מבתיהן לאורך תקופת המלחמה, נשות מילואמיניקים שלפתע נאלצו לנהל את משק הבית בסטטוס "חד הורי" שנכפה עליהן בגלל היעדרויות ארוכות של בן הזוג מהבית, נשים שהן עצמן התגייסו למילואים, וכיו"ב). 

אתגרים בירוקרטיים ורגולטוריים 

הליך הפונדקאות בישראל סובל מאתגרים בירוקרטיים משמעותיים: 

  • עיכובים בוועדת האישוריםבשל עומס ביורוקרטי, מחסור במשאבים ובכוח אדם, יש קושי לכנס את הוועדה בתדירות שתואמת את כמות הפניות והתיקים שיש לבחון. 
  • זמן המתנה ממושךגם לאחר מציאת פונדקאית מתאימה, הליך האישור נמשך בד"כ חודשים ארוכים, במיוחד כאשר נדרשות השלמות או הבהרות למסמכים רפואיים ומשפטיים. 
  • פסילה לתהליכים שתשים סוף לאפשרות להסתייע בתהליך בישראל, באופן שאין לו מקבילה במדינות רבות אחרות. כך למשל, על פי החוק פונדקאית מועמדת שאינה יהודיה לא תוכל לעבור הריון פונדקאי עבור הורים מיועדים יהודים (שהם הרוב המוחלט). 

פונדקאות בישראל – למי זה מתאים? 

פונדקאות בישראל מתאימה למי שמחפשים תהליך מפוקח, עם מעורבות ישירה ואישית וקשר קרוב מול הפונדקאית. המסלול דורש סבלנות רבה ומחייב עמידה בקריטריונים הספציפיים הקובעים בחוק הפונדקאות הישראלי. עבור אלה שעומדים בקריטריונים הקובעים בחוק, עיקר הקושי הוא מציאת פונדקאית מתאימה (כאשר מספר הנשים שמעוניינות ומתאימות להיות פונדקאיות בארץ נמוך בהרבה ממספר ההורים המיועדים המעוניינים), וקבלת האישורים הנדרשים לצורך התנעת התהליך.  

פונדקאות בארצות הברית 

חוקיות וגמישות רגולטורית 

בארצות הברית הליך הפונדקאות מוסדר פרטנית בכל מדינה ומדינה ולא על ידי חקיקה פדרלית שחלה על כלל ארה"ב, כך שכל מדינה קובעת את הכללים והרגולציה הנוגעים לתהליך בגבולותיה. במדינות רבות, כמו קליפורניה, אילינוי ונבדה, פונדקאות מותרת ומוסדרת בחוק; במדינות אחרות פונדקאות מתקיימת מכוח פסיקה ענפה שניתנה על ידי בתי המשפט ומאפשרת את התהליך; ובמספר מועט של מדינות קיימות הגבלות שונות (כגון דרישה להיותם של ההורים המיועדים נשואים) או איסור מוחלט על ההליך (נכון לתחילת 2025, בעיקר מדובר ספציפית במדינת לואיזיאנה) 

המצב המתואר בארה"ב מאפשר להורים המיועדים לבחור את המסלול המתאים להם ביותר בהתאם לצרכים המשפטיים, הרגשיים והכלכליים שלהם 

תינוק שנולד בעקבות הליכי פונדקאות בארה"ב זכאי אוטומטית לאזרחות אמריקאית על פי החוק האמריקאי, מכיוון שהוא נולד על אדמת ארצות הברית. מדובר ביתרון משמעותי עבור הורים ששואפים להעניק לילד אופק בינלאומי רחב. 

פונדקאות גאה בארה"ב 

בארצות הברית, פונדקאות לזוגות חד-מיניים ולגברים יחידנים היא אפשרות חוקית ומוסדרת במרבית המדינות, בחלקן מכוח חוק ובחלקן מכוח פסיקה.  המסגרת החוקית בארצות הברית מבטיחה כי רישום ההורות יוסדר בצורה חלקה, עם הכרה בשני ההורים המיועדים כהורים החוקיים בסמיכות מירבית ללידת הילד. הגישה השוויונית, המסגרת המשפטית הברורה, הרפואה הפרטית ברמה הגבוהה ביותר (החל משלב הבדיקות הרפואיות המקדימות, דרך יצירת עוברים באיכות אופטימלית והסטטיסטיקות הגבוהות להצלחת ניסיונות הפקדת עוברים, וכלה במחלקות טיפול נמרץ ילוגים ופגיות עם ציוד סופר מתקדם, ככל הדרוש במקרים חלילה של לידה מוקדמת), וגם ההקפדה על שקיפות גבוהה ועל יחס מוסרי ואתי לנשים הפונדקאיות, הופכות את ארצות הברית ליעד מועדף עבור הורים מהקהילה הגאה מרחבי העולם, המחפשים הליך פונדקאות מכבד, מפוקח ושקוף. 

תהליך בחירת הפונדקאית  

תהליך בחירת הפונדקאיות בארצות הברית נעשה באופן קפדני ומקצועי. מלבד בדיקות הרקע המרובות שנעשות לפונדקאיות המקומיות לטובת מיזעור סיכונים וכדי לוודא את התאמתן להליך, לרבות איסוף תיעוד רפואי מלא בקשר להריונות וללידות הקודמים של הפונדקאית (דבר שאינו קיים ואינו אפשרי ברובם ככולם של יעדי פונדקאות במדינות המתפתחות), הערכה פסיכולוגית קפדנית שנועדה לזהות את המוטיבציות שמובילות אותן לצאת לתהליך ומסגרות התמיכה שיוכלו להישען עליהן לאורכו, מושם דגש רב על יצירת קשר אישי בין ההורים המיועדים לפונדקאית. בניגוד למדינות מסוימות שבהן החיבור עם הפונדקאית הוא מזערי או מתקיים דרך מתווכים בלבד, בארצות הברית נעשים מפגשים אישיים וקיימת היכרות מעמיקה לפני תחילת התהליך ובמהלכו, דבר שמחזק את הקשר האנושי ואת תחושת האמון לאורך המסע המשותף. 

תרומת ביציות והליך יצירת העוברים 

המרפאות בארצות הברית מספקות את המעטפת הרפואית המתקדמת ביותר, הן פועלות תחת פיקוח קבוע של הFDA  (מינהל המזון והתרופות האמריקאי), שמבטיח סטנדרטים מהגבוהים בעולם, ואף מדווחות מרצון את הסטטיסטיקות הרשמיות שלהן לגוף מרכזי ASRM: האגודה האמריקאית לרפואת פריון. 

יתרון משמעותי נוסף בארה"ב הוא ההליך המסודר והשקוף של בחירת תורמת הביציות. ההורים המיועדים יכולים לקבל מידע מקיף ומפורט על התורמות – לא רק פרטים טכניים כמו גובה, משקל וצבע העיניים, אלא גם השכלתה, הישגיה האישיים ואפילו שאיפותיה, אהבותיה וזכרונות ילדותה. בנוסף, נשים רבות מסכימות לעבור תהליך תרומת ביציות באופן לא אנונימי, באופן בו תתקיים אפשרות לקשר גלוי כזה או אחר בינן לבין ההורים המיועדים או לבין הילדים שייוולדו, לכשיגדלו 

מורכבות משפטית יתרון ואתגר 

הגמישות החוקית שמאפיינת את ארצות הברית מלווה גם במורכבות משפטית, בעיקר עבור הורים המגיעים מחוץ לארה"ב לרבות מישראל. בכל מדינה קיימים חוקים שונים המסדירים את הסכמי הפונדקאות, רישום ההורות ותנאי ההכרה בילד לאחר הלידה. על ההורים המיועדים להיעזר בליווי משפטי צמוד כדי להבטיח שההליך מתבצע בהתאם לחוקי המדינה שבה בחרו, ולהימנע מסיבוכים משפטיים, חוסר ודאות לגבי מעמדם כלפי הילדים שייוולדו, או עיכובים משמעותיים ביכולתם להנפיק לילדים דרכון שאיתו יוכלו לעזוב את ארה"ב ולשוב לביתם. 

בנוסף, במקרים של פונדקאות בינלאומית (כלומר, כשמדובר בהורים מיועדים ממדינה אחת הנעזרים בפונדקאית ממדינה אחרת), ישנו צורך להסדיר את רישום ההורות במדינת המוצא של ההורים. כאשר מדובר בהורים ישראלים, חשוב לדעת שמדינת ישראל לא מכירה בהורות רק על בסיס תעודת הלידה שמונפקת לילדים בארה"ב ושעליה רשומים ההורים המיועדים, אלא נדרש לבצע הליך בבית משפט למשפחה בישראל לצורך ההכרה בהורות (והליך נוסף כאשר אחד מההורים המיועדים אינו קרוב גנטית לילד, כלומר אם לטובת יצירת העוברים נעשה שימוש בתרומת ביצית או זרע). כאשר מדובר בהורים מיועדים המחזיקים באזרחות כפולה, רובם יהיו מעוניינים להסדיר את ההכרה ההורית גם במדינת אזרחותם הנוספת כדי שהילוד יקבל דרכון של אותה מדינה, מה שמחייב תיאום בין מערכות משפט שונות, לעתים עם דרישות הפוכות ביניהן 

הפער בין מערכות המשפט השונות מצריך גם הוא להסתייע בליווי משפטי מקצועי המתמחה בהליכי פונדקאות בינלאומית על מנת לוודא שבידי ההורים יהיו כל המסמכים הנדרשים כדי להיות מוכרים ולהירשם כהורים חוקיים של ילדיהם בכל מקום בעולם.  

עלויות הליך פונדקאות בארה"ב 

פונדקאות בארצות הברית יקרה יותר מזו המקובלת בארץ ובמדינות אחרות. העלות יכולה להגיע ל-150,000 או אף ל-200,000 דולר (נכון לשנת 2024) והיא כוללת את עלות הבדיקות המקדימות, יצירת העוברים והטיפול הרפואי במרפאת הפריון, תשלום לסוכנות הפונדקאות, פיצוי לפונדקאית, כיסוי הוצאות שונות (נסיעות, ביגוד הריון, אובדן הכנסה), ביטוחים למיניהם, ייצוג של עורכי הדין המקומיים, ניהול חשבון נאמנות ועוד.  

פונדקאות בארה"ב – למי זה מתאים? 

פונדקאות בארצות הברית מתאימה להורים המיועדים שמחפשים תהליך איכותי, מקצועי, אתי ומפוקח עם דגש על שקיפות, קשר אישי עם הפונדקאית ותמיכה מקיפה. מסלול זה הוא אופטימלי עבור מי שיכולים לעמוד בעלות הכלכלית המשמעותית ומעוניינים בהסתמכות המשפטית הברורה שמציעה ארצות הברית, מנטליות של כיבוד הסכמים, הידיעה שפונדקאיות מגיעות לתהליך מתוך רצון חופשי ולא מאילוצים וכאשר מדובר על פונדקאות לזוגות חד-מיניים מתווספת לכך העובדה שלא יידרשו להסתיר בשום שלב את זוגיותם, ויזכו להכרה חוקית מלאה בהורות של שניהם סמוך ללידה. 

מדינות יעד אחרות לפונדקאות בינלאומית 

לצד העובדה כי גאורגיה ואוקראינה היו לאורך שנים ארוכות יעדים מובילים לפונדקאות לזוגות סטרייטים (כאשר באופן מובן, מאז תחילת מלחמת רוסיה-אוקראינה בפברואר 2022 חלק ניכר של הורים מיועדים ויתרו על אוקראינה כיעד רלוונטי לפונדקאות עבורם), בשנים האחרונות מדינות כמו צפון קפריסין, מקסיקו, קולומביה וארגנטינה הפכו ליעדים בולטים להליכי פונדקאות עבור זוגות של הומואים והורים יחידנים. למרות השוני הרב בין המדינות הללו, הן חולקות מאפיינים דומים בהקשר להליכי הפונדקאות המתבצעים שם ומתאפיינות במעין גישה של "אם לא אמרו שאסור – סימן שמותר"; אין שם איסור על פונדקאות, אך הרגולציה בנושא חלקית ולא אחידה.  

חוקיות הליכי הפונדקאות  

במדינות בהן הפונדקאות אינה אסורה אך גם אינה מוסדרת, קיימת מידה של אי וודאות משפטית. כך למשל, סוכנויות שונות פרסמו בשנים האחרונות כי פונדקאות בארגנטינה חוקית, ללא הגבלה לאזרחים זרים או לזוגות להט"בים, וכי שני ההורים המיועדים יהיו רשומים בתעודת הלידה ללא הפונדקאית. יחד עם זאת, בקיץ 2024 החלו להתנהל חקירות מרובות נגד סוכנויות ומרפאות שהפעילו שם מסלולי פונדקאות לזרים, מאחר ופונדקאות בארגנטינה אמורה להיות אלטרואיסטית (ללא תשלום ישיר לפונדקאית) בעוד עשרות הסוכנויות שקמו שם ניהלו את ההליכים בצורה אחרת לגמרי שנחשדת בפלילים ובסחר בבני אדם. ב-22.10.24 קבע בית המשפט העליון בארגנטינה שכלל לא ניתן יהיה להסיר את הפונדקאית היולדת מהרישום בתעודת הלידה כאימו החוקית של הילוד כאשר כמובן זהו פקטור משמעותי ביותר לחיי הילד שייוולד וההורים המיועדים. עוד דווח על עיכובים משמעותיים, שנמשכים מספר חודשים, להנפקת תעודת לידה הדרושה על מנת לאפשר להורים ולתינוק לעזוב את ארגנטינה ולשוב לביתם. 

במקסיקו ובקולומביה  החוק המקומי משתנה בין אזורים שונים בתוך המדינה, ולעיתים מוצגות פרשנויות מקלות לחוק הקיים, באופן שאמנם מאפשר את התהליך אך גם חושף את הצדדים המעורבים לסיכונים פוטנציאליים. החוק המקסיקני משתנה לפי מדינה: בארבע מהמדינות יש הסדרה חוקית לפונדקאות, אך היא אינה מתירה לאזרחים זרים ו/או זוגות חד מיניים לגשת להליך; ב-28 המדינות האחרות, הפונדקאות ברובה אינה מוסדרת כלל. במקרים של מחלוקת, בתי משפט במקסיקו עשויים שלא לאכוף הסכמי פונדקאות שנחתמו מול הורים מיועדים זרים או להט"בים. 

בצפון קפריסין אין כל חוק שמסדיר או שאוסר על פונדקאות, והמצב המשפטי הקיים לאו דווקא יוכל לספק מענה לכל תרחיש פוטנציאלי שעשוי להתעורר במסגרת התהליך, במיוחד במקרים של מחלוקות משפטיות או שאלות אתיות. יש לשים לב כי לא מדובר בפונדקאות בקפריסין, אלא בחלק הטורקי בצפון קפריסין ישות עצמאית, שאיתה לישראל (ולרוב מדינות העולם) כלל אין יחסים דיפלומטיים. הפונדקאיות אינן מקומיות, אלא מגיעות ממדינות מזרח אירופה (גאורגיה, אוקראינה, מולדובה וכיו"ב) ומרכז אסיה (מדינות ה"סטאן": קזחסטאן, אוזבקיסטאן, טורקמניסטאן וכו'); הן תמיד נרשמות בתעודת הלידה כאימהות החוקיות לילדים. הפונדקאיות מגיעות לקפריסין לטובת חתימת ההסכם והפקדת העוברים, חוזרות לבתיהן למרבית תקופת ההריון, וכשיגיעו להריון מתקדם יטוסו שוב לצפון קפריסין ללידה (וכל המעורבים מעדיפים לא לחשוב על תרחיש אימה שבו הפונדקאית תיכנס לשמירת הריון שימנע ממנה להגיע ללידה בקפריסין, ותלד במדינת מגוריה שבה לא יינתן כל סטטוס להורים המיועדים כלל). עוד נציין כי משרד החוץ הישראלי פרסם מספר אזהרות מסע בקשר לפונדקאות בצפון קפריסין, מטעם היחיד לתיאום המאבק בסחר בבני אדם. 

בעבר ניתן היה לבצע הליכי פונדקאות במדינות יעד נוספות כמו הודו, נפאל ותאילנד, אך בעקבות פרשיות שהציפו פומבית מקרי ניצול ובעיות אתיות שהתעוררו באותן מדינות, ממשלותיהן החליטו להחמיר את הרגולציה ולאסור לחלוטין את הליכי הפונדקאות עבור אזרחים זרים. 

זמינות הפונדקאיות ושמירה על זכויותיהן  

במדינות יעד כמו גאורגיה, מקסיקו, קולומביה וצפון קפריסין, הליכי פונדקאות נתפסים לעיתים כחלופה נוחה ונגישה עבור הורים מיועדים בשל זמינות גבוהה יחסית של פונדקאיות הנובעת מהמצב הכלכלי במדינות אלו (למעלה משליש מהאוכלוסיה חיים מתחת לקו העוני במקסיקו וקולומביה; כמחצית מהאוכלוסיה בארגנטינה) ומהגמישות החוקית בתהליך. ככל שמדובר באוכלוסיה גדולה יותר ועם אחוז גדול יותר של נשים שמעוניינות להיות פונדקאיות מכיוון שהתשלום המתקבל בשל ההליך הוא בסכום גבוה יחסית לסטנדרט המחיה המקומי, ניתן יהיה למצוא פונדקאית מהר יותר ולהתחיל את התהליך במהירות יחסית. עם זאת, הזמינות הגבוהה נובעת גם מהעובדה שלא נהוג ולא ניתן להתחקות אחר התיקים הרפואיים מעברן של הנשים הללו (שבהם עשוי היה להימצא מידע שהיה פוסל אותן לתהליך, כגון לידות מוקדמות, הפלות נשנות, לידות שקטות ועוד), ואף מעוררת שאלות אתיות כבדות משקל, בעיקר סביב המניעים של הנשים לקחת חלק בהליך והיכולת להבטיח שמירה על זכויותיהן. 

במקרים רבים, הפונדקאיות מגיעות ממעמד סוציו-אקונומי מוחלש, ולעיתים אף ממדינות שבהן תנאי המחיה קשים במיוחד (קו העוני באוזבקיסטן עומד על הכנסה של 100$ לחודש!). היעדר רגולציה מוסדרת ופיקוח הדוק במדינות היעד מגביר את הסיכון לניצול, ופוגע ביכולת להבטיח שהפונדקאיות פועלות מתוך בחירה חופשית ומודעת, עם הסכמה מלאה למשמעויות התהליך. במדינות בהן קיימת רגולציה מינימלית בלבד, האחריות לשמירה על זכויות הפונדקאיות נופלת במידה רבה על ההורים המיועדים והסוכנויות המתווכות. לכן, ישנה חשיבות רבה בבחירת גורמים מקצועיים ואמינים, שיבטיחו כי התהליך מתבצע בתנאים הוגנים ומכובדים כלפי הפונדקאיות, תוך שקיפות מלאה ושמירה על בריאותן הפיזית והנפשית. 

הכרה בהורות בישראל לאחר פונדקאות במדינות היעד השונות 

הליך פונדקאות שמתקיים ברבות מהמדינות המתפתחות מציב אתגרים משמעותיים בכל הנוגע להכרה בהורות במדינת המוצא של ההורים, ובפרט בישראל. ראשית, במקרים רבים ההורים לא יוכלו לחזור לישראל עד אשר הורותם לא תוכר רשמית על ידי הרשויות בישראל והילד יקבל דרכון ישראלי, והמשמעות היא שהייה ממושכת למדי בחו"ל. שנית, כאשר תינוק נולד במדינות אלו, פעמים רבות הפונדקאית רשומה בתעודת הלידה כאימו החוקית יחד עם ההורה הגנטי בלבד, באופן המקשה על ההכרה בהורה השני בישראל ובאופן שמונע מהילד תעודת לידה שמשקפת את מצבו המשפחתי האמיתי, דבר שעשוי בהחלט להשפיע בהמשך חייו בהקשרים שונים בייחוד מחוץ לישראל. 

כאשר ההורים המיועדים אוחזים באזרחות כפולה לא תמיד ניתן להסדיר את האזרחות הנוספת לילד שנולד בהליכי פונדקאות במדינות בהן ההליך אינו מוסדר חוקית באופן מלא.  

לעתים משרד החוץ מוציא אזהרות ספציפיות לגבי פונדקאות במדינות יעד מסויימות ומתריע על הקושי להסדיר חוקית את ההורות לאחר פונדקאות באותן מדינות, כך נעשה בעבר לגבי הודו, נפאל ותאילנד, וכך בשנים 2023-2024 לגבי צפון קפריסין.  

פונדקאות גאה במדינות היעד השונות   

חלק מיעדי הפונדקאות אינם פתוחים בפני זוגות חד מיניים והורים יחידניים (לדוגמא גיאורגיה ואוקראינה, על אף שיצא לנו להיחשף לסיפורים של נישואין פיקטיביים לאישה כדי לעבור תהליכים שם תוך מצג כוזב, מסוכן ואף פלילי). ביעדים אחרים קיימת אפשרות לעבור את התהליך, אך לא ניתן להכיר בהורותם של שני בני הזוג כלפי הילד שיוולד במקרה של פונדקאות לזוגות מאותו המין אלא רק בהורותו של ההורה הגנטי, מה שיוצר פערים משפטיים ומעמדיים בין שני בני הזוג ואי-ודאות לגבי ההכרה בהורות. 

עלות הליך פונדקאות במדינות המתפתחות 

עלות ההליכים במדינות היעד בהן הפונדקאות מוסדרת חלקית נמוכה באופן משמעותי בהשוואה לישראל ולארצות הברית, אך היא משתנה בהתאם למורכבות ההליך ולגורמים המקומיים. העלות הכוללת במדינות אלו יכולה לנוע בין כ-40,000 ל-100,000 דולר בהתאם למדינת היעד, שכר סוכנות הפונדקאות ועוד.   

למי זה מתאים? 

למי שמחפש פתרון שמאפשר עלות נוחה (יחסית) וזמינות גבוהה, תוך מודעות לצורך לבדוק היטב את הגורמים המלווים ולהבין את המורכבויות האתיות, המשפטיות והרגולטוריות האפשריות. אנשים שונאי סיכון ישקלו בכובד ראש האם לצאת לתהליכים שכוללים מרכיבים רבים של חוסר ודאות. 

 

לסיום ולסיכום 

תהליך הפונדקאות, על מסלוליו השונים, מציב בפני ההורים המיועדים הזדמנויות לצד אתגרים. כל מסלול טומן בחובו יתרונות וחסרונות שיש להביא בחשבון.  

בכל צעד בתהליךאנחנו כאן כדי להדריך, לתמוך ולסייע, על מנת שתוכלו לקבל החלטות מושכלות ולהפוך את חלום ההורות למציאות בדרך הנכונה והמתאימה ביותר עבורכם. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
תמונה של ויקטוריה גלפנד, משרד עו"ד

ויקטוריה גלפנד, משרד עו"ד

אנו מחויבות ללוות את היחידים, הזוגות והמשפחות שבטיפולנו לאורך כל הדרך, עד שיחבקו ילד ויוכרו כהוריו על ידי מדינת ישראל

מאמרים נוספים

לייעוץ ראשוני
השאירו פרטים: