שוקלים פונדקאות? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות!

אתם בזוגיות, אולי נשואים ואולי לא, כבר חולמים להיות הורים ומתחילים לברר על תהליך פונדקאות. רגע לפני (או גם אם רגע אחרי) פנייה לסוכנות, איתור תורמת ביציות כלבבכם והתנעת התהליך, יש עצירה אחת שכדאי שתעשו בשביל עצמכם ובשביל הילדים העתידיים שלכם – אצל עורך הדין.

מה זה הסכם זוגיות? מה זה הסכם הורות משותפת? מה ההבדל ביניהם ולמה צריך אותם בכלל?

לפני שנכנסים לתהליך שבסופו נולדים תינוק/ת, הורים ומשפחה, חשוב ולעתים אפילו קריטי להסדיר משפטית, לסכם בינכם ולעגן כמה וכמה נושאים רלוונטיים.

הסכם זוגיות (שמות רבים לו: יכול להיקרא הסכם ממון, הסכם חיים משותפים, הסכם טרום-נישואין – הכותרת לא באמת משנה) הוא זה שמסדיר את הזוגיות שלכם, את ההיבטים הכלכליים שבה ואת ההתחייבויות ההדדיות. הסכם זה מתווה את יסודות משק הבית המשותף, מעגן את הזכויות של כל אחד מכם במהלך הקשר ובמקרה של פרידה, ואליו חוזרים כדי למצוא פתרונות בכל נקודת מחלוקת עתידית. חשוב וכדאי לעשות אותו כשהזוגיות הופכת לקשר רציני, עם או בלי קשר למחשבה על ילדים בעתיד. לקראת הליכי פונדקאות יש להסכם זה משנה חשיבות, שכן עלותו של התהליך היא במאות אלפי שקלים, שייצאו מחשבונותיכם, חסכונותיכם, מימוש נכסים קיימים, הלוואות שתטלו ו/או בעזרת בני משפחה; כדאי שהתכנון הפיננסי שלכם מכל המקורות ימצא ביטוי בכתב בצורה סדורה.

הסכם זוגיות יכול להרים דגלים אדומים ולהציף מראש נושאים בעייתיים

קחו לדוגמה את יריב ויונתן (שמות בדויים). יריב מבוסס מאד כלכלית ויונתן… פחות. יונתן (הצעיר מבין השניים) לא ממש רצה ילדים, אבל יריב לחץ והם התגבשו בהחלטה משותפת להביא יחד שני ילדים בהליכי פונדקאות מקבילים, האחד ביולוגי של יונתן והשני של יריב, עם שתי פונדקאיות. הפונדקאית של יונתן נקלטה ראשונה אך כשהייתה בחודש השישי, החליט יריב לפרק את החבילה ולהמשיך לבד, רק עם הפונדקאית שלו והעוברים הגנטיים שלו. יונתן מצא את עצמו בדרך להיות אב יחידני (כאשר מלכתחילה לא באמת רצה ילדים, אלא כחלק מהזוגיות עם יריב), התבקש להתפנות מהדירה של יריב שבה חי ולמצוא לעצמו ולילדו העתידי בית חדש. הוא מצא את עצמו מול פינה מפחידה בה נדרש להתחיל לחפש האם וכיצד יוכלו להתאים את עבודתו למשרה מצומצמת יותר על מנת לגדל את הילד בכוחות עצמו – שהרי גם כדי לשכור עזרה בתשלום צריך כסף. מכיוון שלא היה ביניהם הסכם ממון, מצא את עצמו יונתן בקשיים כלכליים ובבור פיננסי לא מתוכנן שהיה יכול להיחסך או להצטמצם משמעותית, אילו ערכו בני הזוג הסכם בתחילת הדרך ובו הסדירו את ענייני הממון ביניהם והבטיחו שגם במקרה של פרידה, יונתן לא יאבד את כל התמיכה ויישאר לבד עם התינוק. או לחלופין, היו עולים דגלים אדומים במהלך הכנת ההסכם שהיו מדגישים את הבעיות במערכת היחסים ומאפשרים להם לדסקס, לפתור או לחתוך, הרבה לפני שלב האל-חזור.

הסכם הורות משותפת מסדיר למעשה את השלב שבו תקחו על עצמכם התחייבות ואחריות על משהו גדול משניכם, גם אם קטן בגודלו שלו: הילד/ים המשותף/ים. הסכם ההורות יכול להקיף נושאים רבים ושונים, החל מהפן הכלכלי, דרך הבנות לגבי גידול הילדים, אופן החינוך, מגורים, הסדרי ראיה, נסיעות לחו”ל, הולדה עתידית של ילדים שיחלקו ביניהם אחאות גנטית – ויינתן בו מענה מקיף לסיטואציות מגוונות בהיבט המשפחתי, עם המון מחשבה קדימה.

אלירן ודורון (השמות בדויים, הסיפור למרבה הצער אמיתי לחלוטין), זוג וותיק בשנות הארבעים שלהם, יצאו לתהליך פונדקאות שידע לא מעט קשיים והסתבכויות. לאחר שנתיים וחצי ולאחר שהחליפו 3 פונדקאיות, סוף סוף התקשר אלירן לבשר שהפונדקאית נקלטה והיא בשבוע 10… אך באותה נשימה, לצלילי “בשעה טובה”, שאל גם האם ההסכם שלהם מול הפונדקאית מאפשר לו לדרוש מהפונדקאית לבצע כעת הפלה. כמסתבר, דורון ארז את חפציו באותו בוקר ועזב את הבית. אלירן הוא האבא הגנטי, אין לו הורים או מערכת תמיכה משפחתית אחרת, יש לו עבודה תובענית ואין לו יכולת לגדל את הילד ללא  שותף להורות. התכנון היה לאורך כל הדרך שדורון יהיה המטפל העיקרי בילד, ושבני זוג ייעזרו רבות בהוריו הפנסיונרים של דורון – אבל בהיעדר הסכם הורות משותפת, אין כעת דרך לחייב את דורון להשתתף בגידול הילד ולחלוק עם אלירן את ההורות ואת הטיפול היומיומי בילד כפי שתוכנן כשיצאו למסע. השבר היה גדול וכך גם חוסר האונים של אלירן.

מענה לכל השאלות

כשאתם נכנסים לתהליך ארוך, יקר ומפותל בדרך לילד משותף, העובדה שבאפשרותכם להגדיל את הוודאות והבטחון חשובה לא רק להבטחת הזכויות שלכם אלא גם לשקט הנפשי.

מה יקרה אם הפונדקאית לא תיקלט? אם תהיה הפלה? אם התהליך יהיה יקר יותר ממה שתכננו? אם אחד מאיתנו חלילה יתחרט באמצע? אם רק אחד מאיתנו מביא את המימון? מה יקרה אם ניפרד? אם כבר נעשתה ההפריה, למי מבני הזוג סמכות להחליט על העוברים במקרה של סיום הזוגיות? מה יקרה אם לא נסכים על דברים שאנחנו לא יודעים אפילו שאנחנו עשויים לא להסכים לגביהם? אם בני הזוג יחליטו להפריד כוחות באמצע אך כל אחד מהם ירצה להמשיך בנפרד, מי יקבל את המיקום השמור להם בתור כך שיוכל להתקדם מהר בתהליך הארוך ורצוף ההמתנות?

המטרה של ההסכם היא להתוות שבילים בטוחים, לגעת בכל הפחדים ולהראות לכם שיש פתרון ותשובה לכל דבר ועניין.

גם הסכם זוגיות וגם הסכם הורות יכולים להיערך להיחתם בפני עצמם, או ששניהם יכולים לחבור להסכם אחד שילבן ויפרט את כלל הסוגיות הרלוונטיות להקמת משפחה. הסכם מוצלח הוא כזה שיחזה את כל הצמתים המשמעותיים והבעייתיים בקשר, שייתן פתרונות והסכמות שיהיו ניתנים לאכיפה וליישום אצל שניכם ושיעמוד במבחן הזמן – בתקווה שלעולם לא תצטרכו לוודא עד כמה ההסכם שלכם מוצלח.

לפרטים נוספים, צרו קשר!